Smażony makaron ryżowy z krewetkami
Idealne do tego dania byłyby świeże krewetki, ale wiem, że ciężko je dostać. Z czystym sumieniem możecie więc użyć tych mrożonych, obranych i wcześniej już obgotowanych. Aby jednak uzyskać właściwą konsystencję i uniknąć jedzenia czegoś o konsystencji gumy, krewetki należy rozmrażać powoli czyli najlepiej w lodówce. Jeśli nie mamy aż tyle czasu rozpocznijmy ten proces w temperaturze pokojowej a potem przenieśmy nasze stworzonka do lodówki. Następnie smażymy je krótko, tyle, by się zagrzały.
Składniki
(na 4 porcje)
1 opakowanie makaronu ryżowego
250 g krewetek
1 czerwona papryka
1 średniej wielkości marchewka
2 cm imbiru
2-3 ząbki czosnku
1 dymka
olej roślinny do smażenia
kolendra do posypania
Sos:
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki sherry
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki wody
1 łyżka mąki kukurydzianej
Wykonanie.
Paprykę i marchewkę kroimy w słupki, czosnek w plasterki, dymkę również. Imbir obieramy i siekamy drobno.
Składniki sosu umieszczamy w miseczce.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie przecedzamy przez sitko.
W woku albo na dużej i dość głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy do niego imbir, czosnek i dymkę. Smażymy chwilę mieszając. Następnie nie przerywając mieszania dorzucamy paprykę i marchewkę. Smażymy kolejną minutę. Dorzucamy krewetki, smażymy chwilę. Następnie wlewamy składniki sosu i mieszamy intensywnie smażąc jeszcze jakieś 15 sekund. Następnie dorzucamy ugotowany makaron, mieszamy dokładnie. Podajemy posypane posiekaną kolendrą.
Jeśli wyda się Wam, że sosu jest mało, można od razu zrobić go z podwójnej porcji uważając jednak na sos sojowy i sól. Te składniki można dolać osobno, tak aby potrawa nie była za słona.
Osobiście jeśli robię z podwójnej ilości składników, zwiększam tylko ilość sosu sojowego a soli już nie.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz