Papryka marynowana z miodem
Marynowana papryka z dodatkiem miodu i oliwy z oliwek jest moją ulubioną, poza świeżą oczywiście. W tym roku zrobiłam ją w dwóch wersjach- ze skórą i pieczoną bez skóry.
Podam Wam proporcje na tą pierwszą wersję. Jeśli zdecydujecie się najpierw paprykę upiec w piekarniku, obrać i zamarynować, będziecie musieli zmniejszyć ilość zalewy o ok.połowę a zwiększyć co najmniej trzykrotnie ilość papryki.
Składniki:
2 kg czerwonej papryki
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
5 łyżek miodu
3 łyżki soli
cebula, gorczyca, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarenkach i po 1 łyżce oliwy z oliwek do każdego słoika.
Wykonanie:
Paprykę myjemy, obieramy z gniazd nasiennych, kroimy tak jak lubimy i układamy w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wlewamy jedną łyżkę oliwy, dodajemy po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz ok. 1 łyżeczkę gorczycy.
Wodę z octem, cukrem, solą i miodem zagotowujemy i studzimy. Przestudzoną zalewą zalewamy paprykę, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 20 minut (od momentu zagotowania się wody).
Jeśli chcemy mieć paprykę bez skórki- układamy ją na blaszce wyłożonej papierem (w całości) i pieczemy w 180 st. ok. pół godziny. Następnie wkładamy ją do foliowej torby, zawiązujemy i pozwalamy wystygnąć. Następnie obieramy ze skróy, umieszczamy w słoikach i ostępujemy jak wyżej.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz