Makaron z tuńczykiem
To klasyka studenckiego obiadu, szybkiego, taniego, smacznego i sycącego. Tanie na szczęście nie zawsze oznacza byle jakie. Poza makaronem potrzeba zaledwie pięciu składników by przed nami stanął pyszny rarytas choć oczywiście można jeszcze zaszaleć i dorzucić trochę tego i owego.
Koszt takiego obiadu to mniej niż 5 złotych na osobę....
Składniki:
na 4 porcje
makaron (50-100 g na osobę)
1 cebula
0,5 kg pieczarek lub innych grzybów*
1 puszka tuńczyka ( w oleju lub w sosie własnym)
0,5l śmietanki 18%
posiekana natka pietruszki
2 łyżki oleju
sól
pieprz
* pieczarki można zastąpić grzybami jadalnymi prosto z lasu lub mrożonymi jeśli takimi dysponujemy
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Na dużej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę. Dorzucamy umyte i pokrojone pieczarki. Smażymy mieszając. Ja w tym momencie dosalam grzyby, puszczą wtedy sok i nie trzeba będzie dolewać oleju. Nie zależy mi na usmażonych lecz uduszonych grzybach. Gdy większość wody z grzybów odparuje dorzucamy odsączonego tuńczyka i dolewamy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba, Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 1 minut. W tym czasie sos zgęstnieje. Wyłączamy kuchenkę i dodajemy posiekaną pietruszkę.
Odsączony makaron (którego NIE przelewamy zimną wodą o jest to nieuzasadnione masakrowanie makaronu) polewamy sosem.
Jeśli mamy akurat taką fantazję, urozmaicamy danie wiórkami twardego sera czy prażonymi orzechami włoskimi.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz