Falafel doskonały


Skoro był już hummus, nie może zabraknąć falafelka. Wśród wegetarian i wegan to popularny zamiennik wsadu do kebaba, podawany albo w picie albo w naleśniku w towarzystwie sosu tahini, sałatki ze świeżych warzyw, czasem też sosu chili lub czosnkowego. Wariacji jest mnóstwo. Ale jak zauważyłam - mięsożercy też chętnie po niego sięgają, bo jest po prostu smaczny.

Składniki:
(na 8 osób)

250 g suchej ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
garść posiekanej pietruszki
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
olej do głębokiego smażenia
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Ciecierzycę namaczamy na noc w dużej ilości zimnej wody. Następnego dnia odcedzamy, mielimy dwukrotnie razem z cebulą i czosnkiem. Do zmielonej masy dodajemy sól, drobno posiekaną pietruszkę, kumin, kolendrę i sodę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki.
W rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju (na wysokość ok.10 cm). Za pomocą łyżki i dłoni formujemy falafelki i smażymy na złoto z obydwu stron.



Usmażone kotleciki odkładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia.
Nie polecam pieczenia falafelków w piekarniku- wychodzą bardzo suche.
Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger