Sałatka z pieczonego kalafiora


Pieczony kalafior jest niezwykle smaczny zwłaszcza jeśli uda nam się uzyskać efekt al dente. Poza tym przy pieczeniu nie wydziela woni takiej jak przy gotowaniu. W połączeniu z prażonymi orzechami laskowymi i słodko-wytrawnym dressingiem stanowi kompozycyjną doskonałość.
Taka sałatka jest dobrym dodatkiem do obiadu, ale również może funkcjonować jako niezależne danie.

Składniki:

1 kalafior
100 g orzechów laskowych
50 g rodzynek
garść zielonej pietruszki
oliwa z oliwek
sól
pieprz

dressing:

2 łyżki sherry lub porto
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka oleju z orzechów

Wykonanie:

Kalafior dzielimy na różyczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut- najlepiej w trakcie pieczenia sprawdzać stan kalafiora widelcem.

Po upieczeniu przekładamy do miski wraz z oliwą z pieczenia.
A na blaszkę wysypujemy orzechy i pieczemy je w piekarniku ok.5-10 minut.
Po ostudzeniu siekamy.

Rodzynki namaczamy we wrzątku aż napęcznieją.

Do kalafiora dodajemy posiekane orzechy, odsączone rodzynki i wszystkie składniki dressingu. Całość dokładnie mieszamy  i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger