Sałatka z pieczonego kalafiora
Pieczony kalafior jest niezwykle smaczny zwłaszcza jeśli uda nam się uzyskać efekt al dente. Poza tym przy pieczeniu nie wydziela woni takiej jak przy gotowaniu. W połączeniu z prażonymi orzechami laskowymi i słodko-wytrawnym dressingiem stanowi kompozycyjną doskonałość.
Taka sałatka jest dobrym dodatkiem do obiadu, ale również może funkcjonować jako niezależne danie.
Składniki:
1 kalafior
100 g orzechów laskowych
50 g rodzynek
garść zielonej pietruszki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
dressing:
2 łyżki sherry lub porto
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka oleju z orzechów
Wykonanie:
Kalafior dzielimy na różyczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut- najlepiej w trakcie pieczenia sprawdzać stan kalafiora widelcem.
Po upieczeniu przekładamy do miski wraz z oliwą z pieczenia.
A na blaszkę wysypujemy orzechy i pieczemy je w piekarniku ok.5-10 minut.
Po ostudzeniu siekamy.
Rodzynki namaczamy we wrzątku aż napęcznieją.
Do kalafiora dodajemy posiekane orzechy, odsączone rodzynki i wszystkie składniki dressingu. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz