Pieczone warzywa z morelami


Bardzo lubię dynię w daniach obiadowych- w deserach mniej- dlatego też nie poprzestaję na robieniu z niej jedynie zupy w różnych wariantach, ale też staram się przygotować ją w bardziej stałej formie. Jej smak doskonale komponuje się z naszymi warzywami korzeniowymi a także z przyprawami takimi jak cynamon czy anyż. Oczywiście taki zestaw ma wydźwięk lekko świąteczny, ale co tam, w końcu mamy jeszcze zimę. Zresztą spróbujcie sami:-)




Składniki:
(na 4-6 porcji)

2 marchewki
4 cebule
2 pietruszki
500 g dyni piżmowej
2 laski cynamonu
4 gwiazdki anyżu
1 łyżka świeżego imbiru
1/2 łyżeczki chili w płatkach
100 g suszonych moreli
200 g ugotowanej cieciorki (lub z puszki)
200 ml wody po gotowaniu cieciorki
50 ml oliwy
50 g masła opcjonalnie
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do żaroodpornego naczynia wlewamy oliwę i dodajemy pokrojone w jednakowe, nie za duże kawałki marchewki, pietruszki, cebule oraz cynamon, anyż i sól.
Całość dobrze mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
W tym czasie obieramy i kroimy dynię.
D\Po 20 minutach dodajemy ją wraz z morelami, cieciorką, imbirem i chili do warzyw. Dolewamy wodę z cieciorki, mieszamy i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut - czas pieczenia zależy od wielkości warzyw.

Gdy warzywa będą już miękkie można dodać masło i całość przemieszać.
Tak przygotowane warzywa świetnie smakują z ryżem basmati lub kuskusem.

Smacznego:-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger