Pasta curry z grillowanej cukinii


Bardzo smarowna, gładka i aromatyczna pasta z cukinii będzie dziś naszym bohaterem. Idealnie zastępuje masło i całą resztę na kanapce, nie jest sucha, ma dość złożony smak. Oczywiście zawsze możecie pokombinować z proporcjami i zrobić ją jeszcze luźniejszą. Dla mnie jednak taka konsystencja jest optymalna. Jeśli nie możecie jeść słonecznika, zastąpcie go pestkami dyni.
Do grillowania cukinii można użyć zwykłej patelni grillowej delikatnie posmarowanej olejem roślinnym.
Cała reszta to drobiazg.

Składniki:

1 średniej wielkości cukinia
100 g słonecznika (lub dyni)
sok 1/2 cytryny
sól do smaku
1/2 łyżeczki curry w proszku
1/4 łyżeczki cukru
3-4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Cukinię ze skórką kroimy wzdłuż w plastry i grillujemy aż do uzyskania miękkiej konsystencji.
Słonecznik podprażamy na suchej patelni aż się zrumieni- pamiętajmy o mieszaniu.

Następnie cukinię, słonecznik oraz wszystkie inne składniki umieszczamy w pojemniku do blendowania  i miksujemy całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Doprawiamy do smaku solą.

Przekładamy pastę do pojemniczka i przechowujemy w lodówce.

Smacznego :-)





1 komentarz:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger