Ryba słodko-kwaśna
To uniwersalny przepis na rybę-można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno i tak naprawdę trudno powiedzieć, w której wersji ta ryba jest smaczniejsza. Na pewno jednak warto zrobić ją dzień wcześniej aby jej mięso dobrze przeszło wszystkimi aromatami. Użyć możemy dowolnej ryby bez ości- dorsza, halibuta, łososia etc...
Przepis pochodzi z książki "Obfitość"
Składniki:
( 4-6 porcji)
ok. 1 kg filetów rybnych
mąka z cieciorki
olej do smażenia
sól
pieprz
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 pomidory
3-4 łyżki oliwy
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżeczka curry
5 łyżek octu jabłkowego
2-3 liście laurowe
2 -3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody
Wykonanie:
Rybę porcjujemy, myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy. Obtaczamy w mące z cieciorki i smażymy na złoty kolor na oleju.
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy na niej najpierw rozgniecione nasiona kolendry wraz z cebulą pokrojoną w piórka- około 10 minut.
W tym czasie kroimy w paski paprykę i pomidory.
Paprykę dodajemy do cebuli i smażymy kolejne 10 minut mieszając.
Dodajemy pomidory, zgnieciony czosnek, liście laurowe i curry. Dusimy 5 minut.
Na końcu dodajemy ocet, cukier, sól i wodę. Mieszamy.
Do duszonych warzyw przekładamy rybę tak aby była na dnie przykryta sosem.
Dusimy jeszcze 5 minut. Wyłączamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Studzimy i jemy albo na zimno albo po podgrzaniu.
Smacznego :-)
aż zgłodniałam :) zapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDzięki 😁
Usuńczy można zastapic make z cieciorki maka pszenna a ocet jablkowy winnym lub spirytusowym?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej
OdpowiedzUsuń