Makaron Mie z krewtekami
Bardzo lubię prostotę w kuchni i taki właśnie jest makaron Mie- pszenny, chiński makaron, który wystarczy obgotować przez 3 minuty a potem usmażyć. Pomimo gotowania zachowuje bardzo zwartą i jędrną teksturę i doskonale wchłania smak dodatków.
Zamiast krewetek można użyć na przykład tofu lub kurczaka co raczej odradzam, chyba,że macie dobrego dostawcę, który nie faszeruje ich antybiotykami.
Składniki:
(na 2 porcje)
100 g makaronu (lub więcej)
10 surowych krewetek
1 kapusta pak choi
olej do smażenia
4 zgniecione ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego Kicap Mee*
2 łyżka ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru
odrobina płatków chili
dymka do dekoracji
* niestety u nas ten sos jest trudno dostępny, jeśli ktoś z Waszych znajomych wybiera się do Malezji- zamówcie koniecznie.
W przeciwnym razie dodajecie jasny sos sojowy w ilości 2 łyżek oraz 1 łyżkę słodkiego sosu sojowego- wtedy wykasujcie cukier z przepisu.
Wykonanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
Krewetki obieramy z pancerza.
W woku lub na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i smażymy mieszając ok.30 sekund. Następnie dorzucamy krewetki, obsmażamy 1 minutę. Dodajemy pokrojoną kapustę pak choi, makaron oraz sosy sojowe. Smażymy mieszając przez minutę.
Na koniec dodajemy chili w płatkach.
Na talerzu posypujemy posiekaną dymką.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz