Miecznik w ziołach z patelni
Dzisiaj obiecany miecznik. Będziemy potrzebować zaledwie kilku składników by nadać tej rybie ciekawy charakter.
Jako dodatek posłuży nam sos na bazie oliwy z oliwek, o składzie takim jak dodatki do samej ryby.
Składniki:
4 plastry miecznika
1 cytryna
oliwa z oliwek
granulowany czosnek
suszone oregano
świeże oregano
pieprz
sól
Wykonanie:
Rybę myjemy, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem.
Następnie nacieramy oliwą z oliwek i sokiem z 1/2 cytryny.
Obsypujemy granulowanym czosnkiem, suszonym oregano i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy miecznika po 2 minuty z każdej strony. Na koniec oprószamy szczyptą soli.
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek łączymy z sokiem z połówki cytryny, dodajemy granulowany czosnek, pieprz i posiekane, świeże oregano. Ewentualnie odrobinę solimy.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz