Miecznik w ziołach z patelni



Dzisiaj obiecany miecznik. Będziemy potrzebować zaledwie kilku składników by nadać tej rybie ciekawy charakter.
Jako dodatek posłuży nam sos na bazie oliwy z oliwek, o składzie takim jak dodatki do samej ryby.


Składniki:

4 plastry miecznika
1 cytryna
oliwa z oliwek
granulowany czosnek
suszone oregano
świeże oregano
pieprz
sól

Wykonanie:

Rybę myjemy, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem.
Następnie nacieramy oliwą z oliwek i sokiem z 1/2 cytryny.
Obsypujemy granulowanym czosnkiem, suszonym oregano i pieprzem.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy miecznika po 2 minuty z każdej strony. Na koniec oprószamy szczyptą soli.

Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek łączymy z sokiem z połówki cytryny, dodajemy granulowany czosnek, pieprz  i posiekane, świeże oregano. Ewentualnie odrobinę solimy.

Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger