Barszcz ekspresowy wegański
30 minut- tyle wystarczy by ten pyszny barszcz pojawił się na stole. A wszystko za sprawą drobnego posiekania buraczków przed gotowaniem. Potem to już chwila moment.
Zaznaczę tu, że nie jest to czysty barszcz lecz taki z "frędzlami", które ja uwielbiam, ale inni niekoniecznie. Jeśli jesteście w tej drugiej grupie to zróbcie go z podwójnej porcji i przecedźcie przed podaniem.
Doskonałym dodatkiem będą gotowane, opiekane lub smażone ziemniaki z podsmażoną cebulką.
Albo na przykład uszka jeśli podacie go na Wigilię.
Składniki:
500 g buraków
1 litr wrzątku
3 zgniecione ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu bulionowego
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
3 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżeczki cukru do smaku
szczypta soli i pieprzu
sok z cytryny- kilka kropel
Wykonanie:
Buraki obieramy, myjemy i siekamy drobno w blenderze.
Przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, dodajemy czosnek, koncentrat, liście, ziele i gotujemy pod przykryciem 25 minut na średnim ogniu.
Następnie dodajemy oliwę,ocet, cukier, pieprz i ewentualnie sól i sok z cytryny.
Gotujemy jeszcze chwilkę.
Podajemy na przykład z koperkiem.
Można też barszcz zabielić jeśli lubimy.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz