Zupa grzybowa ze świeżych grzybów


Nareszcie sezon grzybowy rozpoczęty :-) Pojawiły się już kurki, maślaki, kozaki, prawdziwki a nawet podgrzybki. I nic nie poradzę na to, że nie umiem przejść obok nich obojętnie. A skoro już mam je w wiaderku to czemu nie zrobić z nich zupy?

Składniki:
(na 4 litry zupy)

ok.1 kg świeżych grzybów
3-4 młode marchewki
2 cebule
liście selera (bulwa)
1 łodyga lubczyka
5-6 ziemniaków
3-4 łyżki koncentratu bulionowego
pęczek świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
pieprz do smaku
3 litry wrzątku

Wykonanie:

Grzyby obieramy, myjemy i kroimy



Warzywa również myjemy, marchewkę, i ziemniaki kroimy w kawałeczki jednej wielkości, natomiast cebulę siekamy w drobną kostkę. Liści nie kroimy


W dużym garnku rozgrzewamy masło z olejem, podsmażamy cebulę aż zrobi się szklista. Dodajemy grzyby (pokrojone) oraz pozostałe warzywa, zalewamy wszystko wrzątkiem, dodajemy koncentrat bulionowy i zgnieciony czosnek. Gotujemy ok. pół godziny. pod przykryciem na wolnym ogniu. Przed podaniem wyciągamy z zupy liście selera, lubczyka oraz gałązki tymianku.
Podajemy zupę z koperkiem i ewentualnie śmietaną.

Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger