Sorbet bananowo-porzeczkowy



Dziś kolejna lodowa propozycja- wegańska, naturalna, w miarę zdrowa jeśli przymkniemy oko na cukier, pyszna, orzeźwiająca...przymiotniki można by mnożyć. Myślę, że zadowoli niejedno podniebienie. Jeśli będziemy przygotowywać te lody dla dzieci , pomińmy alkohol. Jeśli nie posiadacie domowej nalewki, użyjcie sprawdzonej sklepowej dodając do niej kilka kropel spirytusu. Moje nalewki, o których już niebawem są bardzo mocne i nie mają mniej niż 40% alkoholu.

Składniki:
(na ok. 800 ml)

3 dojrzałe banany (ok.300g)
0,5 kg czarnej porzeczki
100 ml syropu cukrowego *
40 ml nalewki z aronii

* syrop cukrowy uzyskujemy z 1/2 szklanki cukru i 1 szklanki wody, które łączymy i gotujemy ok.2-3 minut mieszając.

Wykonanie:

W misie malaksera umieszczamy obraną i umytą porzeczkę oraz pokrojone w plastry banany. Miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dolewamy nalewkę i syrop cukrowy.
Ponownie miksujemy. Następnie tak przygotowaną mieszankę umieszczamy na minimum 12 godzin w lodówce. Po tym czasie przelewamy masę do maszyny do lodów i dalej postępujemy według instrukcji obsługi maszyny.
Bez maszyny też można zrobić te lody, jednak podczas procesu zamrażania należy lody wyciągać co pół godziny z zamrażalnika i mieszać aby uniknąć powstawania kryształków.

Lody wyciągamy z zamrażalnika na 30 minut przed konsumpcją.

Smacznego :-)



2 komentarze:

  1. Mmm, pycha! No i ten kolor... Coś pięknego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy alkohol jest tu niezbędny? czym mogę go zastąpić aby sorbet mogły jeść dzieci?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger