Lody wiśniowo- bananowe
Połączenie wiśni z bananem nie jest może niczym odkrywczym, ale skoro sezon truskawkowy dobiega końca to czas przerzucić się na inne owoce.
Do zrobienia tych lodów możecie użyć wiśni mrożonych (poza sezonem) lub świeżych- mrożone i tak trzeba wcześniej rozmrozić.Aby nieco poprawić konsystencję, dodałam mleko roślinne natomiast kwestia ilości cukru jest sprawą otwartą, można dodać mniej lub więcej-kwestia gustu. Pamiętajcie jednak, że po zamrożeniu masy poziom odczuwalnej słodkości spada. Lody oczywiście są banalnie proste do zrobienia.
Składniki:
500 g wiśni bez pestek
3 dojrzałe banany (ok.300 g)
400 ml mleka kokosowego
100-150 g cukru pudru
50 ml wiśniówki
Wykonanie:
Banany (bez skórki) i wypestkowane wiśnie umieszczamy w misie blendera/robota kuchennego i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie dodajemy mleko, wiśniówkę i cukier. Ponownie wszystko miksujemy
Gotową masę schładzamy przez minimum 6 godzin w lodówce po czym przekładamy do maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji obsługi.
Smacznego :-)
Cudowny mają kolor :)
OdpowiedzUsuń