Dżem z czarnej porzeczki


Jakiś czas temu ruszyłam znów z moją domową przetwórnią, na półce w spiżarni pyszni się dżem truskawkowy, sporo truskawek zamroziłam, część jak wiecie przerobiłam na lody. Teraz czas na kolejne owoce. Czarna porzeczka jest stosunkowo wdzięcznym owocem gdyż zrywa się ją bez szypułek, mamy więc potem mało pracy przy obieraniu a dżem robi się dosłownie w dwa dni ponieważ czarna porzeczka zawiera dużo pektyny i nie trzeba jej długo smażyć. Podana ilość cukru jest orientacyjna- wszystko zależy od słodkości porzeczek oraz Waszych upodobań.

Składniki:
(8-10 słoików 0,3L)

3 kg czarnej porzeczki
ok.1 kg cukru

Wykonanie:

Porzeczkę myjemy i wrzucamy do garnka z szerokim dnem. Pierwszego dnia gotujemy owoce na wolnym ogniu przez około godzinę od momentu wrzenia. Zostawiamy porzeczkę do następnego dnia. Po upływie ok. 12 godzin dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu mieszając około godziny. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, które następnie zamykamy na spirytus albo pasteryzujemy.

Smacznego :-)





2 komentarze:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger