Lody mleczno-truskawkowe
W końcu pojawiły się świeże truskawki!!! I choć cena jest jeszcze trochę wysoka (choć nie tak wysoka jak straszyli w telewizji) to i tak nie mogłam oprzeć się pokusie i z pierwszego kupionego kilograma zrobiłam dwie wersje lodów. Obydwie wegańskie i bardzo smaczne. Dziś wersja z mlekiem roślinnym i odrobiną alkoholu, którego tak naprawdę nie czuć.
Składniki:
0,5 kg truskawek
100 g cukru pudru
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki domowej nalewki z czerwonych owoców lub
2 łyżki wódki
Wykonanie:
Truskawki obieramy, myjemy i miksujemy na miazgę. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie dokładnie mieszamy. Powstałą masę schładzamy w lodówce przez kilka godzin a potem umieszczamy w maszynie do lodów i postępujemy według instrukcji obsługi.
Na koniec przekładamy lody do pojemników i umieszczamy na przynajmniej kilka godzin w zamrażalniku.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz