Pasta brokułowa


Niedawno mieliśmy w domu zestaw osób, które ciężko było wspólnie nakarmić ze względu i na upodobania kulinarne jak i na ograniczenia zdrowotne. I tak zrodził się pomysł na zieloną pastę, która podobno ma lekki posmak alg, choć ich nie zawiera. A największym komplementem było dla mnie to, że osoba, która nie cierpi brokułów prosiła o dokładkę :-)

Składniki:

1 brokuł
100 g pestek dyni
oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
szczypta soli do smaku

Wykonanie:

Z brokuła odcinamy różyczki, które następnie myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Jeśli chcecie, możecie wykorzystać część łodygi.
Dynię podprażamy na suchej patelni aż zacznie lekko brązowieć. Jeszcze gorącą blendujemy. Gdy będzie już rozdrobniona dorzucamy ugotowane kawałki brokuła, oliwę i sól.
Całość miksujemy na w miarę jednolitą papkę.
I to wszystko...
Smacznego :-)




2 komentarze:

  1. Dziwna ta pasta i dziwny ten blender. To nie mix a siekanina z dużymi kawałami. Nieciekawy nawet ma wygląd.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger