Sorbet truskawkowy
Nie ma chyba prostszych lodów niż sorbet. Zasada przygotowywania jest taka sama jak przy innych sorbetach czyli potrzebujemy owoc i syrop cukrowy.Oczywiście można takie lody wzbogacić miętą, bazylią czy octem balsamicznym, ale to już zależy od indywidualnych preferencji.
Składniki:
0,5 kg truskawek
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
opcjonalnie odrobina soku z cytryny-ok.2 łyżek
lub 2 łyżki wódki
Wykonanie:
Truskawki miksujemy na gładką masę.
W małym rondelku umieszczamy cukier i wodę i gotujemy na wolnym ogniu ok.5 minut aż cukier się rozpuści a syrop odrobinę zgęstnieje. Następnie studzimy syrop.
Wystudzony dodajemy do truskawek. Dolewamy też wódkę lub sok z cytryny. Mieszamy dokładnie.
Masę schładzamy w lodówce a następnie przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji obsługi.
Można ten sorbet zrobić również bez maszyny, ale podczas procesu zamrażania trzeba masę sorbetową mieszać co pół godziny aby nie powstały kryształki lodu.
Lody wyciągamy z zamrażalnika jakieś pół godziny przed podaniem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz