Zapiekanka rybno-grzybowa
Dziś będzie kaloryczne wspomnieni: ciasto francuskie, smażone grzyby, mozzarella...no i rybka rzecz jasna. Tak naprawdę w ciasto francuskie można zwinąć prawie wszystko wieć potraktujcie ten przepis jako punkt wyjścia dla własnych pomysłów.
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
500 g pieczarek
50 g orzechów włoskich
500 g białej dowolnych filetów
1 mozzarella
sól
pieprz
1/2 gałki muszkatołowej
olej do smażenia
1 rozmącone jajko
suszony tymianek
Wykonanie:
Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy na patelni. Pod koniec dodajemy orzechy, sól, pieprz i startą gałkę.
Rozwijamy ciasto, wykładamy na nie pieczarki, na to rybę (którą solimy i pieprzymy) oraz pokrojoną w plastry mozzarellę
Zwijamy wszystko w rulon zawijając boli pod spód, smarujemy jajkiem i obsypujemy solą tymiankiem
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut- aż się upiecze na złoty kolor.
Odstawiamy na chwilę do przestudzenia po czym kroimy ostrym nożem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz