Schabowy doskonały
Wiem, że zrobienie porządnego schabowego to żadna filozofia, ale ten smakiem odbiega od oryginału. A wszystko za sprawą zalewy, w której jest moczony przed smażeniem, gdyż moim domownikom przeszkadzał zapach świniny i dzięki temu zwykły kotlet zyskał zupełnie nowy wymiar. Natomiast panierka jest bezglutenowa i nie zawiera jajka.
Składniki:
( na 2 osoby)
2 kotlety schabowe bez kości
150 ml zmiksowanych płatków kukurydzianych (bezglutenowych)
pieprz
olej do smażenia
zalewa:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka sproszkowanego imbiru
2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
150 ml zimnej wody
Wykonanie:
Składniki zalewy mieszamy w głębokim talerzu.
Kotlety tłuczemy na 2-3 mm i wkładamy do zalewy na minimum godzinę.
Rozgrzewamy olej na patelni. Wyciągamy kotlety z zalewy, ale ich nie wycieramy.
Po kolei obsypujemy pieprzem i panierujemy z każdej strony i smażymy z dwóch stron na złoty kolor
I to w zasadzie tyle. Podajemy z ziemniakami, surówkami- z czym lubicie.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz