Wegański krem z białych warzyw
Jeśli jesteście zdecydowanymi mięsożercami, możecie pozamieniać w tej zupie składniki takie jak wywar czy zabielacz i dodać jeszcze trochę sera topionego. Ale zachęcałabym Was do spróbowania najpierw tej opcji. Zupka jest lekka, bardzo dietetyczna, aksamitnie kremowa z cudownie chrupiącymi grzankami ze zwykłej, lekko czerstwej bułeczki.
Pomysł na nią wziął się z chęci wykorzystania resztek a poza tym idzie wiosna...więc sami rozumiecie ;-)
Składniki:
(4-6 porcji)
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
biała część pora
pół selera (ok.250 g)
kawałek białej, długiej rzodkiewki (ok.150g)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (minimum)
100 ml mleka kokosowego
Na grzanki:
2 czerstwe bułki pokrojone w kostkę
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Wykonanie:
Warzywa obieramy i miksujemy w blenderze na papkę. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy gałką, dolewamy mleko kokosowe i całość blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojoną bułkę, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz