Krem z zielonego groszku


Obiecywałam łososia w trzech odsłonach, ale żeby nie było nudno, poprzetykam go innymi smakołykami. Krem z zielonego groszku to kolejna wegańska propozycja, jedna z moich ulubionych, którą można oczywiście przerobić według własnych upodobań. Osobiście wolę zupy lekkie, po których można coś jeszcze zjeść bez wyrzutów sumienia, ale jeśli ma to być główne danie to można dolać mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki, dorzucić grzanki, groszek ptysiowy, starty ser a nawet podsmażony boczek czy długo dojrzewającą szynkę.

Składniki:

2 opakowania mrożonego groszku
2 litry wywaru jarzynowego
sól
pieprz
koperek do dekoracji

Wykonanie:

Wywar wlewamy do garnka, zagotowujemy. Dorzucamy zamrożony groszek, gotujemy ok.15 minut po czym miksujemy na krem za pomocą blendera. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.

Można też wrzucić zamrożony groszek i połowę wywaru do robota kuchennego lub blendera, zmiksować wszystko na puree, przelać do garnka, dolać resztę wywaru i gotować 15 minut.

Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger