Sezamowe placki chlebowe



Czasem mam dość ziemniaków, ryż, makaronu czy kaszy. Placki chlebowe stanowią cudowny zamiennik zwłaszcza jako dodatek czy zapychacz w potrawach półpłynnych takich jak gulasz, curry czy potrawka.
Jak większość moich propozycji placuszki robi się bardzo szybko, do wyrabiania ciasta można użyć robota kuchennego więc nawet specjalnie się nie pobrudzimy a jeśli nie przepadacie za sezamem to można z niego zrezygnować lub zastąpić go innym dodatkiem.

Składniki :

(na około 16-20 placków)

200 ml letniej wody
400 g mąki pszennej
30 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
50 g sezamu uprażonego na suchej patelni

Wykonanie:

Z wody, drożdży i połowy mąki robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Po tym czasie do zaczynu dorzucamy resztę mąki, sól oraz sezam i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kolejne pół godziny.


Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich kulki


które następnie spłaszczamy dłonią formując placuszki


które następnie smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe więc możemy je po usmażeniu a przed podaniem przetrzymać chwilę w ciepłym piekarniku.

Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger