Sezamowe placki chlebowe
Czasem mam dość ziemniaków, ryż, makaronu czy kaszy. Placki chlebowe stanowią cudowny zamiennik zwłaszcza jako dodatek czy zapychacz w potrawach półpłynnych takich jak gulasz, curry czy potrawka.
Jak większość moich propozycji placuszki robi się bardzo szybko, do wyrabiania ciasta można użyć robota kuchennego więc nawet specjalnie się nie pobrudzimy a jeśli nie przepadacie za sezamem to można z niego zrezygnować lub zastąpić go innym dodatkiem.
Składniki :
(na około 16-20 placków)
200 ml letniej wody
400 g mąki pszennej
30 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
50 g sezamu uprażonego na suchej patelni
Wykonanie:
Z wody, drożdży i połowy mąki robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Po tym czasie do zaczynu dorzucamy resztę mąki, sól oraz sezam i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kolejne pół godziny.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich kulki
które następnie spłaszczamy dłonią formując placuszki
które następnie smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe więc możemy je po usmażeniu a przed podaniem przetrzymać chwilę w ciepłym piekarniku.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz