Wegański sos boloński


Nie ma siły żeby wegański sos smakował identycznie jak jego oryginalna wersja z mięsem, ale można bardzo się do ideału zbliżyć.
Mięso zastąpi nam oczywiście granulat sojowy, ale równie dobrze można dodać na przykład puszkę tuńczyka jeśli nie jesteście weganami lub po prostu mieloną wołowinę.
Ale ta wersja z granulatem sojowym jest bardzo przyjemna i zaspokoi nawet spory głód.

Składniki:

1 duża cebula
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
2 łodygi selera naciowego
1 mała cukinia
kilka ząbków czosnku
200 g granulatu sojowego
500 ml passaty
1 puszka pomidorów (dopóki nie ma świeżych)
sól
pieprz
szczypta cukru
oregano
bazylia
olej do smażenia
oliwa z oliwek do dekoracji

Wykonanie:

W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Cebulę siekamy drobno i przesmażamy na złoto-brązowy kolor. Następnie dorzucamy pokrojony cienko seler naciowy i dalej smażymy mieszając. W tym czasie ścieramy marchewkę,cukinię i pietruszkę na grubych oczkach i dodajemy do smażących się warzyw.
Na koniec dodajemy granulat i całość zalewamy passatą i pomidorami w puszce.
Zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i pieprzem  i dusimy pod przykryciem ok. pół godziny.
Pod koniec wciskamy czosnek- ilość według uznania, oraz dodajemy bazylię i oregano.

Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
Posypujemy płatkami drożdżowymi, skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem.

Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger