Makaronowa sałatka z tofu i sosem z masła orzechowego
Pierwszą rzeczą , którą trzeba zrobić to przygotować tofu. Drugą- zrobić masło orzechowe jeśli nie posiadacie takiego ze sklepu.W przypadku sklepowego zwracajcie uwagę czy nie ma w nim oleju palmowego. A całą reszta to banał.
Składniki sosu do tofu:
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka startego imbiru
2 zgniecione ząbki czosnku'
1 łyżeczka octu ryżowego
Składniki sosu do sałatki:
2 czubate łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka startego imbiru
1 duży ząbek czosnku-zgnieciony
sok z jednej limonki
sok z jednej pomarańczy
3 łyżki syropu klonowego lu z agawy
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego jasnego
szczypta pieprzu kajeńskiego
szczypta soli do smaku
Składniki sałatki:
200 g cienkiego makaronu sojowego/ryżowego
ok.0,5 kg różnego rodzaju kapusty- białej, czerwonej, pekińskiej itp.
1 czerwona papryka
garść roszponki
50 g orzeszków ziemnych
200 g tofu
kolendra do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Tofu kroimy na 16-20 kawałków, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem i polewamy marynatą.
Zapiekamy ok.15 minut. Studzimy.
Makaron gotujemy wg.instrukcji na opakowaniu, studzimy.
Kapustę i paparykę drobno szatkujemy.
Orzeszki prażymy na suchej patelni.
Miksujemy składniki sosu.
Na talerz wykładamy makaron, kapustę, roszponkę, paprykę.
Całość polewamy sosem, dekorujemy orzeszkami i kolendrą.
Smacznego :-)
To coś dla mnie w 100% :) Kocham tofu!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/