Chleb orkiszowy na zakwasie
Ze względu na brak domowego internetu dzisiejszy post będzie bardzo oszczędny w treść i zdjecia. Te ostatnie dodam w późniejszym terminie.
O zaletach domowego chleba pisalpi już nie raz więc nie bedb się powtarzac. Ten orkiszowy jest wyjątkowo elastyczny i wilgotny. Dodatkową zaletą jest to, że można go kroić na bardzo cienkie kromki.
Wykonanie oczywiście jest banalnie proste.
Zakwas orkiszowy robi się dokładnie tak samo jak żytni.
Składniki na zaczyn:
6 łyżek zakwasu orkiszowego
150 g maki orkiszowej typ 2000
ok.100 ml wody
Składniki na chleb:
cały zaczyn
300g mąki orkiszowej typ 700
300g mąki orkiszowej typ 2000
500 ml wody
czubata lyzecłyż soli
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 6-8 godzin.
Następnie do zaczynu dodajemy obydwa rodzaje mąki, sól, miód, olej oraz wodę.
Mieszamy dokładnie i przekładamy do blaszki 10x30 wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch wilgotną dłonią. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.3-6 godzin.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni 40 minut. Wyciągamy chleb razem z papierem z blaszki i ponownie umieszczamy w piekarniku na 20 minut.
Studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego 😀
Rewelacyjny przepis,pyszny chleb😊
OdpowiedzUsuńPotwierdzam.Chleb przepyszny 😊
OdpowiedzUsuńIle waży cały zaczyn ?
OdpowiedzUsuń