Pieczone ziemniaki z karmelem i suszonymi śliwkami


To może trochę przewrotne zestawienie i nie każdemu przypadnie do gustu, ale myślę, że czasem warto spróbować czegoś co na pierwszy rzut oka w ogóle do siebie nie pasuje.
Nie jest to pewnie forma przyrządzania ziemniaków na co dzień- jest dość czasochłonna, ale od święta, przy niedzieli, do jakiejś fajnej pieczeni albo do steku, czemu nie?


Składniki:

1 kg ziemniaków
200 ml oleju roślinnego
100 g suszonych śliwek bez pestek
sól
50 g cukru
3 łyżki  zimnej wody

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Obgotowujemy w osolonym wrzątku tak aby były prawie ugotowane. Czas gotowania zależy w dużej mierze od wielkości kostek ziemniaków. Odcedzamy, studzimy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blaszkę wlewamy cały olej, wstawiamy na 10 minut do piekarnika.
Po 10 minutach wyciągamy blaszkę i ostrożnie, na gorący tłuszcz wsypujemy ziemniaki. Obtaczamy je w oleju, posypujemy solą i wstawiamy ponownie do piekarnika na co najmniej 45 minut.
W połowie pieczenia dorzucamy śliwki i mieszamy ziemniaki.

Gdy ziemniaki są już prawie gotowe -czyli mają chrupką strukturę wierzchnią,przygotowujemy karmel.
W rondelku rozpuszczamy cukier z wodą. Gdy cukier się rozpuści i będzie miał kolor jasno brązowy polewamy nim ziemniaki, całość mieszamy zapiekamy jeszcze 5 minut.

Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger