Roladki z indyka z kozim serem i szparagami
Pojawiły się już pierwsze szparagi, na razie hiszpańskie, ale co tam, w ostateczności też mogą być.
A to znakomita okazja by wykorzystać je jako dodatek do mięsa. Ponieważ nie przepadam za kurczakiem, wybór padł na indyka. Jest to równie chude mięso jak kurczak a przy tym dla mnie bardziej treściwe w smaku.
Składniki:
4 sznycle z piersi indyka
4 plastry sera koziego
12 szparagów
sól
pieprz
szalotka
olej do obsmażenia
Wykonanie:
Sznycle rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Szparagi myjemy i obrywamy zdrewniałą część łodygi. Na każdym sznyclu układamy po jednym plastrze koziego sera i po 3 szparagi. Każdy sznycel zwijamy ciasno.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki na złoto brązowy kolor.
Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, wlewamy do niego olej ze smażenia, ewentualnie uzupełniamy odrobiną świeżego. Wkrawamy szalotkę, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut.
Podajemy z ziemniakami i dowolną sałatką.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz