Spring rolls


To jedna z moich ulubionych przekąsek. Do środka można włożyć praktycznie wszystko- same warzywa, ryby, owoce morza, kurczaka, paseczki wołowiny czy wieprzowiny. Ważne w przypadku mięsa żeby nie było surowe. Jeśli chcecie aby spring rollsy były bardziej treściwe można do środka włożyć odrobinę ugotowanego makaronu ryżowego, sojowego lub z fasoli mung.
Ja skusiłam się na lekką, warzywno- owocową wersję.

Składniki:
(na 2 porcje)

2x2 krążki papieru ryżowego
2 liście kapusty pekińskiej lub sałaty
kawałek marchewki
kawałek mango
kawałek ogórka

sos słodko-kwaśny jako dodatek

Wykonanie:

Marchewkę i mango (bez skórki) kroimy w cienkie paseczki.
Z ogórka wydrążamy gniazda nasienne i również kroimy w paseczki.



Krążki moczymy przez chwilę w letniej wodzie i układamy na blacie:



Na tak ułożonych krążkach układamy połowę pokrojonych warzyw - w poprzek, rozpoczynając od sałaty/kapusty:


Następnie zwijamy ciasno  papier ryżowy w rolkę, którą kroimy najpierw na pół a potem jeszcze raz na pół- tak aby otrzymać cztery równe części.

Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami.
I tak oto nasze spring rollsy są gotowe.

Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger