Spring rolls
To jedna z moich ulubionych przekąsek. Do środka można włożyć praktycznie wszystko- same warzywa, ryby, owoce morza, kurczaka, paseczki wołowiny czy wieprzowiny. Ważne w przypadku mięsa żeby nie było surowe. Jeśli chcecie aby spring rollsy były bardziej treściwe można do środka włożyć odrobinę ugotowanego makaronu ryżowego, sojowego lub z fasoli mung.
Ja skusiłam się na lekką, warzywno- owocową wersję.
Składniki:
(na 2 porcje)
2x2 krążki papieru ryżowego
2 liście kapusty pekińskiej lub sałaty
kawałek marchewki
kawałek mango
kawałek ogórka
sos słodko-kwaśny jako dodatek
Wykonanie:
Marchewkę i mango (bez skórki) kroimy w cienkie paseczki.
Z ogórka wydrążamy gniazda nasienne i również kroimy w paseczki.
Krążki moczymy przez chwilę w letniej wodzie i układamy na blacie:
Na tak ułożonych krążkach układamy połowę pokrojonych warzyw - w poprzek, rozpoczynając od sałaty/kapusty:
Następnie zwijamy ciasno papier ryżowy w rolkę, którą kroimy najpierw na pół a potem jeszcze raz na pół- tak aby otrzymać cztery równe części.
Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami.
I tak oto nasze spring rollsy są gotowe.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz