Pad See Ew / Tajski makaron z warzywami



Witajcie po dość długiej przerwie. Tak jak obiecywałam nowy rok zaczynamy smakołykami z kuchni tajskiej. Na początek bardzo łagodny makaron ryżowy smażony z warzywami. Oczywiście jeśli lubicie ostrą kuchnię nic nie stoi na przeszkodzie żeby całość posypać suszonym chili.
Warzywa użyte przeze mnie są wariacją dowolną. Najlepiej dodać to co lubicie oraz to co akurat jest dostępne w sklepach czy na bazarkach. Odradzam jednak używanie mrożonek- danie straci chrupki charakter i stanie się niejadalną mamałygą.
Jeśli jadacie mięso czy owoce morza, też można je dodać.
Uwzględniłam je w liście składników i w wykonaniu aby było jasne kiedy i co z nimi zrobić.

Aby usprawnić sobie pracę należy przygotować wcześniej warzywa, makaron i składniki sosu.



Składniki:
(na 2 porcje)

makaron ryżowy (wstążki)
100 g piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki/ 200 g owoców morza
2 jajka
50 g brokuła
1 marchewka (piórka)
1/2 cebuli w piórkach
1/2 czerwonej papryki (piórka)
garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
limonka i szczypiorek do dekoracji
4 łyżki oleju
2 łyżeczki posiekanego czosnku
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki sosu ostrygowego
2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
4 łyżeczki słodkiego sosu sojowego

Wykonanie:

Makaron (50 g na osobę) namaczamy w letniej wodzie przez minimum godzinę, ale może stać i dobę.
Przed smażeniem zamaczamy go na minutę we wrzątku po czym odcedzamy. Nie przelewamy zimną wodą.
W woku rozgrzewamy olej, wbijamy dwa jajka i smażymy szybko mieszając. Zsuwamy jajko na brzeg i wrzucamy kurczaka/ owoce morza. Jeśli robicie wersję warzywną, to pomijacie ten etap.
Następnie dodajemy czosnek, cebulę i makaron. Nadal smażymy mieszając.
Zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, sosy sojowe,i sos ostrygowy.Mieszamy wszystko dokłądnie.
Dorzucamy warzywa, zwiększamy ogień i smażymy mieszając jeszcze dwie minuty.
Podajemy z limonką i szczypiorkiem.

Smacznego :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger