Khao Pad Tom Yum- ryż smażony z krewetkami na ostro


Smażony ryż rzadko kiedy prezentuje się elegancko, zwłaszcza taki robiony na szybko w domu. Na szczęście jednak w przypadku tego ryżu smak rekompensuje niedobór walorów estetycznych.
Przepis wyjątkowo nie został przywieziony z podróży - zapoznałam się z nim na warsztatach kulinarnych w tajskiej restauracji, prowadzonej przez Tajów.
Zresztą później w Tajlandii próbowałam lokalnej wersji, która nie różniła się od tej z warsztatów.
Kuchnia tajska charakteryzuje się dużą swobodą w proporcjach więc praktycznie każdy kucharz dodaje tam coś od siebie. Ale na pewno dania tajskie mają jedną wspólną cechę- są cholernie ostre. Ale o tym szerzej napiszę już niedługo na drugim  blogu

Wracając jednak do naszego ryżu- jeśli nie lubicie czy nie jadacie krewetek i owoców morza użyjcie piersi z kurczaka lub tofu.

Ważne natomiast jest aby ryż był ugotowany dzień wcześniej. Najlepszy będzie tajski ryż jaśminowy, do kupienia w supermarketach lub w internecie w kilogramowych opakowaniach.

Składniki:
(na 2 porcje)

2 filiżanki ugotowanego ryżu
5 łyżek oleju
2 jajka
10-15 krewetek bez pancerza
2 łyżeczki zgniecionego czosnku
1 marchewka
1/2 papryki
1 pomidor
1 trawa cytrynowa posiekana
2-3 plastry galangalu
3-4 liście limetki kaffir
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki sosu ostrygowego
4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki oleju chili (lub więcej)
2 łyżeczki słodko ostrej pasty chili (tajskiej)

Limonka i dymka do dekoracji

Wykonanie:

Z pomidora usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, galangal w plastry.


W woku rozgrzewamy olej, wbijamy dwa jajka, przesmażamy mieszając, dorzucamy krewetki/mięso/tofu, dalej smażymy aż mięso się zetnie, dodajemy ugotowany ryż i zmniejszamy na chwilę ogień. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz przygotowane warzywa.
Ponownie zwiększamy ogień i smażymy mieszając przez dwie minuty.

Wykładamy na talerze, skrapiamy limonką i posypujemy dymką.
Prawda, że proste?

Smacznego :-)





1 komentarz:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger