Jarmuż w tempurze z dipem orzechowym i majonezowym
Starałam się wydostać z magicznego kręgu tajskich smaków i chyba trochę mi się udało. Trochę, bo inspiracją była crispy mornig glory salad, w której główną rolę gra brokuł chiński (gai lan), często nazywany też-zwłaszcza w kartach menu- morning glory.
Przepis na tą sałatkę na pewno pojawi się za jakiś czas, choć pojęcie "sałatka" jest tu totalnie zdekonstruowane i łamie wszystkie stereotypy w tym temacie.
U nas gai lan jest nie do kupienia, ale liście jarmużu sprawdzają się znakomicie.
Dipy jakie pasują to na pewno najzwyklejszy sos słodko-kwaśny z butelki.
Poza tym znakomicie sprawdzi się dip majonezowy i z orzeszków ziemnych. Wszystkie trzy będą pasować do spring rollsów, o których pisałam niedawno.
Tempura:
100 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
ok.250 ml zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
1 litr oleju do smażenia
5-6 liści jarmużu
Dip majonezowy:
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki dowolnej musztardy
1 łyżeczka miodu
dymka do dekoracji (opcjonalnie)
Dip orzechowy:
1 filiżanka uprażonych orzeszków ziemnych
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub 2 łyżeczki soku z limonki
1 łyżeczka tajskiej pasty chili
2 łyżeczki oleju sezamowego
1-2 łyżeczki brązowego cukru
1/3 filiżanki wody
1/2 filiżanki mleka kokosowego
Wykonanie:
Składniki dipu majonezowego mieszamy łyżeczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Składniki dipu orzechowego umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji- gładszej lub bardziej chrupiącej z wyczuwalnymi kawałkami orzeszków.
Dekorujemy chili.
Składniki tempury umieszczamy w misce i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji masy na naleśniki.
Z jarmużu wycinamy łodyżki a liście tniemy na średniej wielkości kawałki- wszystko najlepiej ciąć nożyczkami.
W rondlu rozgrzewamy olej, partiami maczamy liście w tempurze i smażymy na złoty kolor- około 1-2 minut na partię.
Wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym.
Taki jarmuż smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz