Wykwintny makaron z prawdziwkami z dodatkiem whiskey


                                  


Wydawałoby się, że sezon grzybowy już się skończył a tu proszę jaka niespodzianka...
Ponieważ taka ilość prawdziwków nie pozwala na zbytnie szaleństwo, chciałabym zaproponować danie proste, pyszne, kaloryczne, ale tak wyjątkowe,że na kalorie spokojnie możemy przymknąć oko.

Składniki sosu   (porcja na 2 osoby):


0,5kg prawdziwków

garść suszonych grzybów namoczonych w 200ml gorącej wody
200ml słodkiej śmietanki 18%
100g orzechów włoskich
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
zielona pietruszka
50ml whisky 
2 łyżki klarowanego masła

Makaron:

50g na osobę- ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Wykonanie:


Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby pokrojone w plastry , przesmażamy na średnim ogniu ok. 5 minut mieszając aby się nie przypaliły.



 Ścieramy 1/2 gałki muszkatołowej, dorzucamy orzechy włoskie, solimy i pieprzymy do smaku. Przesmażamy przez ok.1 minutę, po czym dodajemy namoczone suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze jakieś 5 minut (można przykryć). Na koniec dodajemy słodką śmietankę i opcjonalnie whisky. Śmietanka spowoduje, że sos zgęstnieje.

Gorącym sosem polewamy makaron- może być pełnoziarnisty jak u mnie, ale doskonale sprawdzą się też pszenne wstążki.
Całość posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Można też zaszaleć i posypać świeżo startym parmezanem lub innym twardym serem.




                                                           S M A C Z N E G O   :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger