Zupa krem z młodych porów z kurkami



Zupy kremy są jednymi z najprostszych do zrobienia zwłaszcza  jeśli nie macie sentymentu do gotowania ich na wywarze z mięsa czy kości. Ja lubię upraszczać więc używam wywaru z jarzyn lub ekologicznych kostek vege bez glutenu. Zresztą nigdy nie odpowiadał mi ciężki posmak mięsny w zupach typowo jarzynowych.
Tu oprócz pora i ziemniaka mamy jeszcze odlotowe smażone kurki, które mogłabym jeść przez okrągły rok. A sezon na nie wciąż trwa więc zachęcam do spróbowania.

Składniki:

3 młode pory (część białą i trochę zielonej)
4 duże młode ziemniaki
2 litry wywaru z jarzyn
1 łyżka mieszanki suszonych warzyw
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
2-3 łyżki oliwy

300 g kurek
1 ząbki czosnku
szczypta tymianku
sól
pieprz
masło lub oliwa do smażenia.

Wykonanie:

Por obieramy, myjemy dokładnie, kroimy na plastry i wkładamy do garnka. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, zalewamy bulionem, wsypujemy suszone warzywa i gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Następnie miksujemy na gładką konsystencję, dolewamy oliwę, doprawiamy gałką, pieprzem i ewentualnie solą.
Kurki dokładni oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy masło/ oliwę i smażymy kurki mieszając ok.10 minut. Na koniec dodajemy sól, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek i pieprz. Smażymy jeszcze chwilę.
Zupę nalewamy do miseczek a na wierzchu układamy smażone kurki.
Smacznego :-)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger