Ciasto czekoladowe z wiśniami


Sezon na wiśnie trwa więc grzechem byłoby nie połączyć ich w klasyczny sposób z czekoladą. A jeśli Wam zasmakuje to można je również robić z wiśniami mrożonymi. U mnie w domu znika w mgnieniu oka choć jest dość sycące. A dziś nawet wygrało z obiadem...W sumie- czemu nie?

Składniki na ciasto:

25 dag mąki pszennej tortowej
9 łyżek kakao (70%)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag cukru białego
20 dag cukru trzcinowego
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
kieliszek nalewki wiśniowej
1 łyżeczka soli
125 g masła
240 ml wody
1/2 kg wiśni*

Składniki na polewę:

250 g czekolady gorzkiej (70%)
250 ml kremówki 36%
3 łyżki syropu klonowego lub miodu

* używając wiśni mrożonych trzeba je rozmrozić i osuszyć na ręczniku kuchennym.

Wykonanie:
Wiśnie drylujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem (można zostawić do odcieknięcia na sitku).
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (góra/dół).
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę. Dodajemy obydwa rodzaje cukru.
W osobnym naczyniu mieszamy widelcem jajka z maślanką i nalewką.
W rondlu umieszczamy wodę, masło i sól. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do suchych składników mieszając. Następnie dolewamy maślankę z jajkami i nalewką. Mieszamy dokładnie.
Blachę (20x30) wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy wiśnie i na wiśnie wylewamy delikatnie ciasto.
Pieczemy 25-30 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy ciasto w blaszce. Następnie przykrywamy je deską lub talerzem i obracamy do góry nogami. Ściągamy papier.
Przygotowujemy polewę:
Do miski wrzucamy połamaną czekoladę. W rondelku umieszczamy kremówkę z syropem klonowym. Doprowadzamy do wrzenia i taką gorącą zalewamy czekoladę. Mieszamy aż do połączenia się składników i uzyskania lśniącej masy.
Polewamy nią wierzch i boki ciasta.
Smacznego :-)






1 komentarz:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger