Wegańskie racuchy z borówkami
Może z klasycznymi racuchami te moje mają niewiele wspólnego poza kształtem, ale są pyszne. I nie dość, że wegańskie to jeszcze bezglutenowe. Jeśli nie lubicie borówek, możecie użyć dowolnych sezonowych owoców.
Składniki:
(na 14-16 sztuk)
2 szklanki płatków owsianych bezglutenowch
1/2 szklanki mąki z sorgo
2 szklanki mleka roślinnego
2 dojrzałe banany
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g borówki amerykańskiej
olej do smażenia
Wykonanie:
Płatki miksujemy w blenderze aż otrzymamy proszek przypominający mąkę.
W dużej misce rozgniatamy banany i dodajemy do nich pozostałe składniki poza borówkami.
Całość mieszamy i odstawiamy na ok.15 minut.
Masę nakładamy na rozgrzany olej i na każdym placku układamy po kilka borówek dociskając lekko.
Smażymy z obydwu stron na złoto brązowy kolor.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego 😀
a jakiej innej mąki można użyć? bo nie wiem, gdzie znaleźć tę z przepisu, a racuchów z chęcią bym spróbowała - wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńMyślę że można, nawet zwykłą pszenna. Mi zależało na bezglutenowej. Niestety nie dostałam powiadomieniu a o Pani zapytaniu, stąd taka opóźniona reakcja z mojej strony
Usuń