Bezglutenowe kotlety warzywne w sosie mandżurskim
Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką książki pod tytułem "Wegańska kuchnia indyjska" autorstwa Richy Hingle. Oczywiście aby podołać tym przepisom trzeba zgromadzić sporo przeróżnych przypraw i dodatków, ale myślę, że warto. Niestety tylko część przepisów jest bezglutenowa dlatego też pozwolę sobie na modyfikacje i zamieszczenie ich na blogu.
Na pierwszy ogień pójdą kotleciki warzywne w sosie mandżurskim- danie wygląda apetycznie i smakuje znakomicie zwłaszcza jeśli lubi się ostrość imbiru.
Składniki:
(na ok.16 kotletów)
500 g posiekanej drobno kapust
2 starte marchewki
3/4 posiekanej zielonej papryki
2 centymetry imbiru startego na tarce
1 posiekana dymka
1/2 szklanki mąki z cieciorki
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka neutralnego oleju
SOS:
1 łyżka neutralnego oleju
1 posiekana dymka
1/4 posiekanej zielonej papryki
4 cm startego imbiru
4 zgniecione ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili
1,5 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki cukru
czarny pieprz
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki wody
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
Wszystkie składniki na kotlety dokładnie mieszamy i wilgotnymi rękoma formujemy kulki, które następnie rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
i wstawiamy na 45-50 minut do rozgrzanego piekarnika.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule, paprykę, chili, czosnek oraz imbir. Smażymy ok. minuty. Następnie dolewamy bulion, sos sojowy, pieprz i cukier. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.
Rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z wodą i powoli wlewamy do sosu mieszając.
Upieczone kotlety przekładamy do sosu i podajemy od razu.
Jeśli chcecie podać później to kotlety przechowujemy osobno, inaczej się rozpadną.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz