Sałatka z pieczonej cebuli
Przy takich upałach nie chce się ani jeść ani gotować, prawda? Na szczęście jednak są sałatki, lekkie ale jednocześnie pełne smaku i sycące.
Przykładem takiej jest ta na bazie czerwonej cebuli- zainspirowana przepisem Ottolenghi co do doboru składników, ale trochę zmodernizowana przeze mnie gdyż proponowany przez niego dressing jest tak ostry, że raczej nie przypadłby Wam do gustu.
Poza tym dodałam jeden składnik żeby było bardziej soczyście.
Składnki:
(na 2 osoby)
4 czerwone cebule
garść rukoli
100 g koziego twarożku ( przepis TUTAJ)
100 g borówek lub jagód
oliwa
sól
pieprz
dressing:
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
50 g posiekanych orzechów włoskich
1/4 drobno posiekanej papryczki chili
1 ząbek czosnku (zgnieciony)
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżeczka płynnego miodu
sól do smaku
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cebule obieramy i każdą kroimy na 3 części tak aby powstały grube plastry.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim cebule, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do pieca na 40 minut.
Mieszamy ze sobą składniki dressingu.
Myjemy rukolę, osuszamy i wykładamy na półmisek.
Cebule po upieczeniu wykładamy na rukolę, dodajemy borówki/jagody i pokruszony twarożek.
Całość polewamy dressingiem.
Podajemy z bagietką i kieliszkiem białego wina.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz