Sałatka z grillowanym tuńczykiem i szparagami


Upały nie dają za wygraną więc kontynuujemy sałatkowy temat, a że mamy akurat sezon na szparagi grzechem byłoby ich nie wykorzystać.
Taka sałatka to fajna propozycja kolacyjna czy też na jakąś bardziej wykwintną kolację we dwoje.
Dzięki tuńczykowi jest bardzo sycąca. Można podać z bagietką zwykłą lub czosnkową, ja lubię ze zwykłym chlebem na zakwasie, który moczę w resztkach sosu.

Składniki:
(na 2-4 osoby)

300 g steku z tuńczyka
500 g zielonych szparahów
6-8 rzymskich pomidorów
kilka liści sałaty lodowej
garść rukoli
1/2 czerwonej cebuli
1 czerwona papryka
sól
pieprz
oliwa z oliwek
brązowy cukier
ocet balsamiczny (gęsty)

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 220st. Pomidory kroimy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem, skrapiamy oliwą, posypujemy solą,pieprzem i cukrem.
Pieczemy ok.20 minut.

Na patelni grillowej lekko wysmarowanej oliwą obsmażamy szparagi (pozbawione zdrewniałej końcówki łodygi).

Następnie grillujemy tuńczyka- ok.2 minut z każdej strony.
Po usmażeniu posypujemy solą i pieprzem i zostawiamy aby doszedł- tuńczyk powinien być miękki w środku.
Paprykę i cebulę kroimy w cienkie plasterki.
Na dużym talerzu układamy poszatkowaną sałatę z rukolą. Na to wykładamy cebulę, paprykę, upieczone pomidory, szparagi i pokrojony stek z tuńczyka.
Całość polewamy sokiem powstałym przy pieczeniu pomidorów, oliwą i octem balsamicznym i ewentualnie doprawiamy sola i pieprzem.

Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger