Ciasto bakaliowe
Długo trwało zanim zmobilizowałam się do powrotu do blogowania, ale też i do gotowania.Jakoś nie miałam ani nastroju ani potrzeby eksperymentowania. W między czasie zrobiłam sobie też długą przerwę od mięsa, ale nie znaczy to, że mięsne smaki nie pojawią się już wkrótce na moim blogu. No ale wszystko w swoim czasie.Nie chcę też obiecywać, że wpisy będą regularne , ale na pewno co jakiś czas będę dodawała nowości z mojej kuchni.
Pierwszy wpis po przerwie będzie bardzo słodki, bardzo kaloryczny, bardzo pyszny i bardzo prosty.
Zresztą sami zobaczcie:
Składniki na spód:
150 g ciastek owsianych lub zbożowych
30 g roztopionego masła
Składniki na masę bakaliową:
100 g wiórek kokosowych
200 g orzechów włoski/laskowych/migdałów
200 g żurawiny
200 g pestek dyni
150 g czekolady deserowej połamanej na kostki
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
3 łyżki kakao
szczypta soli
Wykonanie:
Ciastka miksujemy blenderem na pył, dodajemy roztopione masło i mieszamy aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Blaszkę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód wykładamy mix ciastek z masłem.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
W dużej misce mieszamy pozostałe składniki i przekładamy na ciasteczkowy spód.
Blaszkę wkładamy do piekarnika na godzinę. Tak naprawdę to ciasto się suszy w piekarniku a nie piecze.
Po godzinie wyciągamy blaszkę z piekarnika i studzimy.
Testowaliśmy w domu wersję na ciepło z lodami waniliowymi- jest przepyszne, ale wystudzone i twarde też jest bardzo dobre.
Jeśli mało Wam słodyczy można dla dekoracji oprószyć cukrem pudrem lub zrobić polewę z gorzkiej czekolady.
Smacznego !!!
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😄
OdpowiedzUsuń