Wegańska tarta śliwkowo-rabarbarowa (gluten free)
Tartę przygotowuje się bardzo szybko a jeszcze szybciej zjada:-)
Do dekoracji użyłam cukru pudru, ale dobre będą lody , kleks z jogurtu czy bita śmietana.
Składniki:
(na blaszkę 25x25cm)
SPÓD:
180 g zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych)
60 g oleju kokosowego
80 g syropu klonowego
1/2 łyżeczki soli
OWOCE:
1/2 kg śliwek
4 łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru
1 łyżka oleju kokosowego
100ml wody
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
KRUSZONKA:
100 g błyskawicznych płatków owsianych
2 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy i wylepiamy nimi dno i boki blaszki.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Rabarbar obieramy i kroimy w centymetrowe kawałki, śliwki kroimy na pół i pozbawiamy pestek.
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy rabarbar, cukier i wodę. Dusimy mieszając ok.2 minut. Następnie dorzucamy śliwki i dusimy na małym ogniu jeszcze jakieś 5 minut.
Na koniec dosypujemy mąkę, mieszamy i wyłączamy kuchenkę.
Ugotowane owoce wlewamy na ciasto i rozprowadzamy równomiernie.
Składniki kruszonki wyrabiamy ręką aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku i wysypujemy na owoce.
Wstawiamy ciasto do piekarnika na 35-40 minut.
Studzimy a gdy będzie chłodne, wstawiamy jeszcze do lodówki.
Na koniec dekorujemy.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz