Zupa z soczewicą i klopsami
Dania jednogarnkowe to wielka wygoda gdy nie mamy czasu na codzienne mieszanie w garach. Osobiście przygotowuję taki gar na kilka dni, ewentualnie zmieniam tylko zapychacze.
W przepisie, który dziś przedstawię wykorzystałam mięso mielone z udźca indyka, ale z powodzeniem może to być na przykład mielony dorsz.
Składniki:
duża cebula
4 ząbki czosnku
1 duża marchewka-starta
1 pietruszka-starta
20 dag pieczarek
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów
500 ml passaty
3 litry wywaru z jarzyn
olej do smażenia (2 łyżki)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczka sambal oelek
0,5 kg mielonego mięsa
1 mała zmielona cebula
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka imbiru
pieprz do smaku
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim poszatkowaną cebulę na złoto. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek, kumin, kurkumę i chili. Smażymy mieszając aż przyprawy zaczną wydawać intensywny aromat.
Dorzucamy marchewkę, pietruszkę i pokrojone pieczarki. Smażymy jeszcze chwilę po czym dolewamy bulion, pomidory i passatę. Gotujemy 20 minut.
Następnie dodajemy soczewicę. Gotujemy 10 minut.
W tym czasie mielimy mięso i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Dokładnie mieszamy.
Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kulki i wrzucamy do gotującej się zupy mieszając ją co jakiś czas.
Gotujemy jeszcze 5 minut.
Podajemy z ryżem- można też dodać ugotowany ryż do zupy, z ziemniakami, kaszą lub z chlebem.
Posypujemy kolendrą bądź też pietruszką.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz